Word Clock

Ana og jeg har gennem noget tid haft kig på et utraditionelt stueur. En såkaldt word clock. Ana fandt den under noget random browsing på nettet her: http://www.affordablelux.com/the-only-hand-made-word-clock-in-the-world/

Det er jo et lækkert koncept, især hvis man bare skal have en ide om hvad klokken cirka er, og ikke dyrker sekund-tyrraniet (hvilket ikke kan siges at være tilfældet derhjemme)

Selvom uret med garanti kan findes til salg online, synes vi ikke det lyder som noget der kan indkøbes for menneskepenge, og når man alligevel skal have den store pengepung frem, kan man jo lige så godt få noget som er skræddersyet efter ens egne ønsker. Derfor har vi bestemt at bygge uret selv.

Elektronikken

Jeg har valgt at basere indmaden på en Atmega microprocessor. Jeg har kodet en smule på den platform før, og finder den nem at have med at gøre (måske så nem, at fruen kan få lov at lege med noget af kodearbejdet). 

Hos SparkFun har de en masse gode småstumper som alle hobbyelektroniknørder kan få noget ud af, og yet again har jeg fundet hvad jeg skulle bruge her. TLC 5940 er en PWM driver, som er fabelagtig til at drive lysdioder. Den indeholder strømstyring, så det er ikke nødvendigt at bruge lang tid på at bygge transistorkredsløb der får lysdioderne til at lyse med samme styrke osv.

Jeg bestemte mig for at udføre printdesignet på ganske almindeligt stripboard. Jo færre ledninger jeg ville få brug for at lodde på, desto gladere ville det gøre mig. Det tog jo så dog en hel del tid at få tegnet designet så kompakt som muligt. Jeg bestemte mig for at bygge elektronikken i to lag. De komponenter der ville fylde mest er Atmegaen og TLC5940'erne. Dem har jeg placeret på et print for sig selv, det nederste print. Det øverste print er primært til udtag for lysdioderne, så alle de lange ledninger er samlet på øverste lag. Desuden blev der plads til strømindgang og external clock til atmegaen på øverste niveau.
Printtegningerne kan findes her.

Jeg har endnu ikke udtænkt om der skal være en form for batteribackup. Det kunne være dejligt, men jeg har ikke overblik over hvordan det kan laves. I første omgang bliver det hele nok bare forsynet med et 9V batteri, så ser vi hvor længe det lever - hvis det går galt har jeg en 6V strømforsyning liggende i en kasse et sted.

Urskiven

Urskiven er vel egentlig ikke et retvisende ord. Ideen er baseret på ovenstående link, men så heller ikke mere. Jeg bestemte mig for at bekymre mig om 12 timer, og en opløsning på fem minutter. Som en ekstra feature fik jeg plads til middag og midnat. Det bliver alt i alt til 96 bogstaver, dermed kan min urskive bestå af ti rækker og ti kolonner med bogstaver. 

Urskiven har jeg valgt at få laserskåret i bøgetræsfiner. Det kan Formulor gøre for mig. På bagsiden af urskiven sætter jeg plexiglas i afmålte størrelser, så lysdioderne ikke lyser mere end hvert sit ord op. Plexiglasset bliver halvgennemsigtigt, og pudset med sandpapir, så det lyser så jævnt som muligt. De lange ord får flere lysdioder (mit gæt er at der skal cirka en lysdiode pr. to bogstaver)

Huset

Eftersom det drejer sig om et stueur, betyder det en hel del at det ikke ender med at blive en øjenbæ, som ingen gider at kigge på. Jeg bor i et gammelt snedkeri, så der ligger jo en del værktøj og trærester som bare venter enten på at blive brugt eller brændt af. Kassen bygger jeg af ganske almindelig krydsfiner, og når den er limet sammen og klar til montering af urskiven påtænker jeg at lime finerlaminat udenpå (der findes utallige stakke af tyndt finer i min brændebunke, i alle tænkelige træsorter).



Dosmerseddel

Til projektet skal bruges noget i retning af:

1 x Atmega 328
2 x TLC 5940
43 x gul LED
2 x 9 meter ledning (gul og sort) (20 cm ledning til hver LED)
90 cm krympeflex til isolering af lodninger på LED

Laserskåret urskive fra formulor.de
Plexiglas (fra formulor.de)
½ kvm krydsfiner (5mm)
20 cm liste (2x2 cm)
1½ m hjørneliste (2x2 cm, fx denne)

Links

https://whatever.metalab.at/projects/Arduino/libraries/TLC5940/
AVR library til kontrol af TLC5940

http://tlc5940arduino.googlecode.com/svn/wiki/images/breadboard-arduino-tlc5940.png
Connection diagram

http://code.google.com/p/tlc5940arduino/
Arduino library. Ikke direkte anvendeligt hér, men gode tricks.